hits

mars 2014

Eksperten ingen ville lytte til

Sjeføkonom Steinar Juel klarte på egenhånd å tapetserte alle medier i Norge fredag 1. novemer 2013 med budskapet om at boligprisene ville stupe med 20 prosent. Det var sikkert flere enn meg som satte fredags-tacoen i halsen da han i beste sendetid fortalte om boligkrakket som ventet.

Juel valgte å være tabloid


Nå har det gått drøyt fire måneder siden eksperten Juel formidlet det forestående boligkrakket. Fasiten vet vi alle. Juel tok feil og duppen mellom oktober og desember kom ikke overraskende. Det er ikke unaturlig med litt høstmørke over boligmarkedet, og det burde en ekspert som Juel også vite.

Juel har lang erfaring som økonomiekspert og brukes hyppig av mediene. Når eksperter uttaler seg bør det påhvile disse et betydelig ansvar for at man kommenterer sin kunnskap på en saklig måte. Juel valgte å være tabloid, og kanskje han selv ble offer for iveren etter blitzlys og mengder av eksponering da mediene ringte rundt for å finne den eksperten som kunne være mest mulig negativ da boligpris-statistikken ble lagt frem for oktober (presentert 1. november). Det kan være fristende å skylde på mediene, men det blir både lettvindt og billig. Mediene har aldri vært store tilhengere av nyanser, og da blir det en kamp om å finne den mest positive eller negative, alt ettersom... Dette burde også Juel vite bedre en de fleste.

Juel satte sin egen troverdighet på spill.


Mediene er selektive på hvem de vil ha i rollen som ekspertkommentator. Det er viktig at vedkommende er kjent. Det gir troverdighet. Jual har denne troverdigheten, og var den eneste som så til de grader valgte å bruke ekstremt tungsinn i sine spådommer. Uttalelser fra eksperter bør være tuftet på kompetanse utover det vi andre besitter. Det etterlatte inntrykket - nå fire måneder senere - er at Juel satte sin egen troverdighet på spill. Nå kan hele markedet konstatere at Juel tok feil. Kan man ikke ha tillit til ekspertene - som samfunnets guidere - hvem skal man da stole på? Ettertiden har demonstrert at markedet ikke lyttet til Juel. Folk trodde rett og slett ikke på det varslete boligkrakket, og man kan spørre seg om Juel lot seg misbruke.

Etter to måneder med sammenhengende prisoppgang er det ingen kø av eksperter som vil fortelle hvorfor prisfallet ikke kom. Alternativt kan det skyldes mangel på medier som vil omtale det...