hits

januar 2016

10 ting du bør sjekke på 30 minutter

Har også du brukt flere millioner kroner på noe du ikke kan mye om? Da er du i godt selskap!

10.januar brakte E24 "nyheten" om at boligkjøpere bruker kort tid på visning. Den største nyheten i den saken var for meg er at dette fortsatt presenteres som en nyhet. At man bruker kortere tid på å kjøpe bolig enn Silje Sandmel bruker på å kjøpe kjole vet vi jo. Vi sjekket det senest i fjor, det gjorde Dnb også.

"Vi tar lett på bolighandel, vi går på tryne og vi liker det ikke"

Om nyheten tar ulik form, så flyter den likevel til overflaten hvert år. Når det ikke er en finansinstitusjon som undersøker, er det gjerne forbrukerråd - som i 2011 og 2015.

Resultatet er og forblir det samme. Vi tar lett på bolighandel, vi går på tryne og vi liker det ikke.

Det undersøkelsen til Ipsos MMI og DNB Eiendom viser er at vi dette til tross ikke ønsker å bli bedre boligkjøpere. Vi har fortsatt hode litt under armen når vi skal kjøpe bolig. Er ikke det forunderlig? Sannsynligheten for at kjøpet ikke ender helt som man hadde håpet på er høy, men tilsynelatende bryr det oss ikke.

Hadde du satt fra deg bilen i en gate hvor det var 20% sannsynlighet for at den ville bli bulket innen du kom tilbake?

E24 presenterte en 10-punkts liste. Det er selvsagt gjort i beste hensikt, problemet er bare at denne listen ikke ligner E24 sin liste fra 2013. Jeg er ikke bedre selv, jeg ga E24 helt andre råd i 2014.
Sannheten er at 10 punkt ikke er nok - derfor skrev jeg Boligboken som senere ble digitaliserte på boligkjopet.no (gratis).


Er du en god visningsgjenger? Forsøk gjerne å finn veien gjennom boligen over.

Skal du på boligjakt i 2016 skal du fremfor punkter få 5 spørsmål:

1.  Hvert femte boligkjøp ender med reklamasjon, men du har tenkt å bruke 30 minutter på visning?
Selv om 10-punkts lister er nyttig, er det ikke nok. Lær deg bolighandel først som sist. Er du usikker på hvor du skal begynne, kan du gratis laste ned den digitale utgaven av den forbrukerorienterte Boligboken, inkludert sjekkliste og ordliste her: boligkjopet.no.

2. Så du tror du kan danse?
Selv om du føler at du kan mye om bolig, vit at du trolig ikke kan i nærheten av nok. I den grad du har mulighet, ta derfor alltid med fagfolk på visning. Kan du ikke medbringe fagfolk, gjør en svært grundig jobb hva gjelder å lese informasjon og ikke minst befare boligen (i mer enn 30 minutter?).

3. Hadde du lest all informasjon om boligen, hadde du fått 600.000 kroner for det?
Les all informasjon i god tid før du går på visning. Finnes det informasjon om boligen som må avklares ytterligere innen en eventuell budrunde? Vær også sikker på at du har forstått alt som er lest og at ingenting er tvetydig. Om du føler det er mye å lese, vit at den som reklamerer på boligkjøp i snitt ber om 600.000 kroner.

4. Klarer du å tenke rasjonelt, selv når drømmeboligen dukker opp?
Ta ikke for lett på feil, mangler eller behov for oppgradering. Svært ofte er det langt mer omfattende å utbedre slikt enn man tror. Desto bedre du liker boligen, jo lavere blir terskelen for å undervurdere et potensielt problem. I følge en gjennomgang av 100 tingrettsdommer reklameres det mest på bad, lekkasje og feil ved tak, samt mugg, sopp og fukt i kjeller.

5. Synes du (fortsatt) bolighandel er enkelt?
Da er du sannsynligvis ikke spesielt god til det.

Lykke til på visning!